Susia

 

Laumanvartijat Susia Susiaita

Aloitustilanne; LOKAKUU 2007                                           

Sudet ovat jo aivan tässä kivenheiton päässä postilaatikoltamme, täytyy ryhtyä toimenpiteisiin eli rakentamaan susiaitoja ym. mahdollista suojausta.

Muutaman kymmenen kilometrin päässä Raasinkorvessa (Mynämäki, Yläne) on ollut valtion suojeluksessa jo vuosia pysyvä susireservaatti mm. armeijan ampuma-alueella, . Kokoa noin 1500 ha.

Lähettyvillä on myös Kurjenrahkan kansallispuisto noin 3000 ha. Se on usean kunnan alueella; Pöytyä, Yläne, Aura, Turku, Vahto, Masku, Nousiainen, Mynämäki ja Lemu.

Susia alueilla on ollut pysyvästi 3-4-5 yksilöä, mutta keväällä 2007 on nähty aikuisten lisäksi 8 uutta pentua. Kotieläinvahinkoja ovat aiheuttaneet em. kuntien lisäksi vähän kauempanakin Karinaisissa ja Säkylässä, joissa sudet pääsivät lampaan makuun.

Nyt uudet hukat hakevat lisää reviiriä mm. tuosta läheiseltä Kontolanrahkan suolta (800 ha), kesäisin ovat makoilleet Pöytyän pelloillakin suon toisella puolella ja syksyn tultua siirtyivät tänne Loimaan puolelle. 2 sutta tappoi ja söi valkohäntäpeuran lokakuussa 2007 meiltä noin 500 metrin päässä. Susihavaintoja tehdään ympäri kyliä lähes päivittäin, viimeksi 4 sutta nähtiin naapurikunnassa Oripäässä. Metsästäjät ovat hyvin informoineet minua susien liikkeistä, mm. silloin kun se yksi kaulapantasusi meni tästä läheltä pari vuotta sitten.

Eli viihtyvät ne sudet täällä Suomen vilja-aitassakin; Loimaan laajojen pelto-aukeiden keskellä. Luontaista ruokaa riittää ehkä jonkin aikaa, sillä Loimaa-Urjala seudulla on paljon valkohäntäpeuroja, joita metsästysseurat talviruokinnan avulla auttavat aina selviämään talven rasituksista. Saas nähdä miten metsästäjät reagoivat kun sudet syövät ”heidän kasvattamansa” peurat talviruokintapaikoilla !

Vaihteluna ruokavalioonsa sudet varmaan mielellään pistelisivät poskeensa muutamia Tanskasta tuomiani Texeleitä !

 

Seuraavasta kuvasta käy ilmi, miten sudet ja ilvekset alkavat piirittää kohta joka puolelta lammastilaamme; X.

Punaisten viivojen sisäpuolella tehty susi-ja ilveshavaintoja. Tarkemmat tiedot;  www.petonetti.net

LOKAKUU 2008 PÄIVITYS:  "VILLI LÄNSI"

Susia on jo niin paljon, että niitä jää autojen alle kohta enemmän kuin hirviä tai peuroja;

  •  Yläneellä "Transit mies" ajoi yhden suden yli

  •  Postimies törmäsi kolmen suden laumaan; 1 kuoli ja 2 pakeni metsään

  •  7 suden lauma törmäsi riistakameraan

  •  jne. jne.

Kuva teksteineen on lainattu Turun Sanomista

Ja nyt 6.10.2008 illalla tämä kuvan lauma nähtiin täällä Koivusuolla, kolmisen kilometriä meiltä Oripäähän päin.

Metsästäjä näki 7 suden lauman menevän tien ylitse.

Ja seuraava kuva on sitten siitä mitä tapahtuu lampaille susilauman saapuessa.

Raatoja tulee paljon, joistakin lampaista ehkä muutama suupala otetaan.

Lähinnä sudet hauskuuttavat itseään tappamalla mahdollisimman monia lampaita, usein on kyseessä pentujen koulutustilaisuus.

Lampurien asenne olisi aivan toinen, jos sudet tappaisivat yhden lampaan, söisivät sen ja jatkaisivat matkaa.

Seuraavassa kuvassa koko valtakunnan susitilanne, on vielä joitakin alueita, jossa susitilanne on hyvä !

Kaikki sudethan tuossa laskennassa eivät ole mukana, tässä lähellä; Yläne-Mynämäki seudulla on enemmän susia kuin yleisesti tunnustetaan.

Lisäksi siitä puuttuvat yksinäiset sudet.

Päivitys tammikuussa 2009;

Susien määrä on nyt jo vähintään 25 kpl, mutta toiset arvioivat määräksi vähintään 30 eli tilanne riistäytyy hallinnasta.

Se on varma.

Ilta Sanomat 21.tammikuuta 2009

Susi sieppasi ja tappoi pikkupojan

Mäkeä laskemassa ollut 10-vuotias Kolja Netshajev kuoli suden kynsissä Permin alueella Venäjällä.

Susi syöksyi kelkkamäessä olleiden pikkupoikien kimppuun ja otti uhrikseen Koljan, joka oli lähimpänä metsän reunaa, kertoi uutispalvelu 
Newsru.com.

Koljan kaksi kaveria lähtivät heti hakemaan apua läheisestä kotikylästään Zazov-Kynistä. Kylän miehet ottivat mukaan aseet ja syöksyivät suden perään, mutta he pääsivät paikalle liian myöhään.

Susi oli ehtinyt raahata pikkupojan läheisen joen rantaan. Peto oli purrut poikaa pahasti kasvoihin ja tämä oli jo tukehtunut ennen kuin apu ehti paikalle.

Turma tapahtui reilu viikko sitten, mutta sutta ei ole vieläkään saatu kiinni. Paikalliset ihmiset pelkäävät, että eläin saattaa käydä myöhemmin uudelleen ihmisten kimppuun.

Keskiviikkona suden perään lähti erityinen metsästäjien ryhmä. Asiantuntijat epäilevät, että pojan kimppuun käynyt susi on lauman vanha uros, jonka nuori johtajauros on karkottanut pois.

Permin lähistöllä Keski-Uralilla olevat sudet ovat erityisen aggressiivisia juuri tammi-helmikuussa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Näitähän Venäjällä tapahtuu vähän väliä, ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, mutta meillä nämä uutiset eivät normaalisti uutiskynnystä ylitä !

Tätäkö Suomessakin odotellaan ennen kuin ryhdytään asianmukaisiin toimenpiteisiin ! ?